Whiskyprovning 2018-03


Val av whisky baserades på nya släpp på Systembolaget. Med styrkor från 40 % till 57,3% la grunden till att det fanns en blandning för allas smaklökar. Kvällen bjöd på mycket varierade smaker och dofter.

Provningen började överraskande med en blended malt/grain från Togouchi 9 år, Japan med milda goda smaker. Två nya släpp av Springbank, där den ena var en Local barley 10 år och den andra Bourbon wood 14 år. Namnet Local barley har den fått eftersom kornet har växt runt Campbeltown, lite rökig smak med inslag av gräs. Bourbonwood är 100 % lagad på Bourbonfat vilket ger en doft av vanilj, honung, mineraltoner och en stillsam torvrök detta avspeglas även i smaken. Vidare till en flaska som är buteljerad av Archives, Holland från destilleriet Deanston. En trevlig 15-årig whisky med inslag av vanilj. Kvällens sista flaska var en Kilchoman, Red wine cask matured 5 år. Med endast 180 flaskor till Sverige var vi glada att vi fick möjlighet att prova deras experiment att lagra på rödvinsfat från Portugal. Eftersom det är en Islay whisky fanns det mycket rök och tjära med inslag av kryddor och torkad frukt i såväl doft som smak.

From left:
TOGOUCHI, blended malt/grain 9 YO, 40%, Japan
SPRINGBANK, bourbon wood malt 14 YO, 55,8%, Campbeltown
SPRINGBANK, local barley malt 10 YO, 57,3%, Campbeltown
KILCHOMAN, red wine cask matured malt 5 YO, 50%, Islay
ARCHIVES (independent), Deanston malt 15 YO, 55,8%, Highland

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.